Інфо

Як вибрати зволожувач повітря?

Вибір зволожувача

У сучасному світі ми все більше часу проводимо у приміщеннях. Все більше людей переходять на віддалену роботу, у зв’язку з епідемією COVID-19 і все гострішим стає питання створення комфорту в квартирах, який часто перетворюються на домашні офіси. Не секрет, що для підтримки комфортного мікроклімату потрібні певні параметри повітря в приміщенні. І якщо з температурою питання вирішується за допомогою кондиціонерів,то коригувати вологість – покликані зволожувачі.

Особливо гостро питання вологості повітря стоїть у зимовий час, коли додатковий вплив на вологість повітря надають різні обігрівачі та центральне опалення. Багато хто відразу помічає, як стає важче дихати, пересушується шкіра і організм стає схильний до впливу вірусів і алергічних реакцій. Все це – наслідки зниженої вологості повітря. Особливо чутливі до змін вологи діти. Реакції на пересушене повітря можуть бути різними, починаючи від нежиті та закінчуючи регулярними застудами та зниженням імунітету.

Крім впливу на організм людини, недостатня вологість у приміщенні також негативно впливає на дерев’яні меблі, паркет та навіть кімнатні рослини. Класичним варіантами боротьби зі зниженою вологістю є регулярне вологе прибирання, часті провітрювання та полив кімнатних рослин, але є й більш ефективні способи. Мова йде про зволожувачі повітря Cooper&Hunter.

Розглянемо, на що варто звернути увагу, вибираючи зволожувач

Зволожувач Купер Хантер

Як виміряти вологість повітря?

Часто постає питання, який прилад вимірює вологість повітря?

Приладом для вимірювання рівня вологи є гігрометр. Гігрометри можуть бути різних типів, але головне, що нас цікавить – значення відносної вологості. Як правило, побутові гігрометри мають невеликі габарити і часто можуть бути навіть вбудовані в «розумний» годинник або смартфон. Точність вимірювання у таких приладів невисока, але для побутових потреб її цілком достатньо.

Практично у всіх сучасних зволожувачах є вбудований гігрометр. У деяких моделях він служить лише контролю рівня вологи під час роботи приладу і може показувати фактичне значення, а деяких – виводить поточне значення на цифровий дисплей.
Як правило в побуті прийнято вимірювати відносну вологість повітря, яка є відношенням його поточної абсолютної вологості до максимальної абсолютної вологості при даній температурі

Якою має бути вологість повітря у квартирі?

Вважається, що оптимальними є такі значення вологості:

  • Для людини – 40-60%
  • Для рослин – 55-75%
  • Для виробів з дерева, меблів, паркету та музичних інструментів – 40-60%
  • Для книг у бібліотеках, художніх музеях та галереях – 40-60%

Таким чином, середнє оптимальне значення вологості становить 55-60%, але краще, у будь-якому випадку покладатися і на суб’єктивні відчуття. Важливо також розуміти, що з деяких типів приміщень вологість не нормується. До таких приміщень відносяться кухня, ванна кімнат, санвузол і т.д. В інших приміщеннях рекомендуємо підтримувати вологість не більше 60%, так як при вищій вологості може виникати пліснява і псуватися дерев’яні та м’які меблі.

Якщо вам потрібно знизити вологість повітря в приміщенні, можна скористатися одним із способів:

  • Встановити осушувач повітря
  • Включити кондиціонер у режимі осушення (у більшості випадків достатньо включити в режимі кондиціювання)
  • Ретельно провітрити приміщення

Які бувають зволожувачі повітря?

Сучасні побутові зволожувачі, як правило, бувають трьох типів: традиційні, парові та ультразвукові.
Найрідкісніші та нечисленні зволожувачі – парові, які за оціночними даними займають менше 2% продажів. Найпопулярніші – традиційні, яким належить частка ринку близько 20-30%. І, нарешті, найпопулярніші – ультразвукові, які купують у 60-70% випадків.

Розглянемо докладніше переваги та недоліки кожного з них. Слід зазначити, що є також моделі зволожувачів, призначених для комерційного використання, які ми не розглядатимемо в даній статті.

Парові зволожувачі (гаряча пара)

Робота зволожувачів даного типу ґрунтується на принципі «гарячого» випаровування. Під час роботи вода нагрівається і починає природним чином випаровуватися. Зволоження повітря відбувається стерильною парою. Прилади даного типу найчастіше використовують у садах, оранжереях і теплицях, оскільки вони мають відносно високу продуктивність понад 700 мл/год. В певному сенсі, це прилади для створення «тропічного» клімату, оскільки вони дозволяють легко досягати значення вологості більше 60%. Зволожувачі даного типу рекомендується використовувати, наприклад, у квіткових магазинах, домашніх оранжереях або для проведення інгаляцій та ароматерапії.

Переваги парових зволожувачів:

  • Не вимагає додаткових витратних матеріалів, таких як картриджі та фільтри
  • Можна використовувати водопровідну воду
  • Зволоження відбувається стерильною парою
  • Дуже низький рівень шуму
  • Найвища продуктивність
  • Можливість досягнення високих (понад 60%) значень вологості

Недоліки парових зволожувачів:

  • Велике споживання енергії (може досягати 200-600 Вт)
  • У деяких моделях відсутній контроль вологості та потрібний додатковий контрольний пристрій (наприклад, гігрометр)
  • Можуть становити небезпеку для дітей, свійських тварин або меблів, оскільки температура пари на виході може перевищувати 55°С.

Традиційні зволожувачі (холодна пара)

Цей тип зволожувачів працює за принципом холодного випаровування. Вода заливається у спеціальну ємність, звідки вона потрапляє на випарні елементи. Повітря із приміщення за допомогою вентилятора подається на випарний елемент і таким чином зволожується. Слабким місцем цього зволожувачів є відносно низька продуктивність порівняно з ультразвуковими.

Переваги традиційних зволожувачів:

  • Економічність
  • Простота використання
  • Часто мають невисоку вартість
  • Безпека (немає нагрітої пари, як у зволожувачах гарячого випаровування)
  • Безшумна робота
  • Відсутність білого нальоту (можна лити не підготовлену воду)
  • Зазвичай можна використовувати для ароматерапії

Недоліки традиційних зволожувачів:

  • Відносно невисока продуктивність
  • Низькі досяжні значення вологості, зазвичай до 60%

К увлажнителям с холодным испарением относится увлажнитель Cooper&Hunter CH-3330Ev Java

CH-3330Ev Java-5

Ультразвукові зволожувачі повітря

Зволожувачі цього типу є найпопулярнішими. Це все обумовлено відносно невисокою вартістю, добрими показниками роботи та широким спектром сфер застосування. Цей тип зволожувачів є відносно економічним і працює майже безшумно. Крім того, практично всі моделі обладнані вбудованим гіростатом, що дозволяє приладу автоматично контролювати рівень вологості.

Крім побутової сфери, ультразвукові зволожувачі можуть поряд з паровими зволожувачами успішно застосовуватись для підтримки вологості в оранжереях, зимових садах і т.д. До переваг можна віднести простоту використання, просте управління та широкий доступний діапазоном вологості. В основі приладу лежить мембрана, яка вібрує на високих частотах (звідси і назва), створюючи тим самим пару. Споживання електроенергії, зазвичай, становить до 50 Вт. Часто присутній невеликий електронагрівач, що дозволяє підігрівати пару, що надходить у приміщення, не допускаючи її охолодження. Щоправда, наявність цієї функції позначиться як на ціні приладу, так і на споживанні електроенергії.

Один з основних та суттєвих недоліків ультразвукових зволожувачів є характерний білий наліт, що виникає при використанні води низької якості. Щоб уникнути його появи, слід використовувати підготовлену воду (наприклад, із системи зворотного осмосу) або регулярно змінювати спеціальний пом’якшувальний картридж, передбачений у більшості моделей. Термін служби такого картриджа залежить від якості води, що застосовується, і як правило становить 3-6 міс.

Переваги ультразвукових зволожувачів:

  • Низький рівень шуму
  • Низьке споживання енергії
  • Повний контроль продуктивності
  • Висока продуктивність (може працювати у приміщеннях з вологістю понад 60%)
  • Автоматичне вимкнення за відсутності води

Недоліки ультразвукових зволожувачів:

  • Білий наліт на поверхні меблів від розчинених у воді солей (як правило усувається застосуванням спеціальних картриджів з іонообмінною смолою або підготовленої води)
  • Як правило не допускає використання для ароматерапії

Класичним представником ультразвукових зволожувачів є модель CH-2522 Santorini

Ультразвуковий зволожувач CH-2522 Santorini

Основні функції та характеристики зволожувачів

Незважаючи на відмінності в принципах роботи, більшість зволожувачів мають схожі функції та показники. Розглянемо їх докладніше та спробуємо розібратися, що за ними криється з практичної точки зору.

Швидкість випаровування та ємність резервуару

Одними з найважливіших параметрів при виборі зволожувача є витрата рідини та обсяг резервуара. Витрата рідини показує, який обсяг вологи надійде в приміщення, за одиницю часу, а обсяг резервуара дасть розуміння, скільки годин прилад зможе працювати безперервно, на максимальній продуктивності без дозаправки. Як правило, у реальному житті зволожувачі рідко працюють у постійному режимі. Набравши значення вологості, прилад вимикається і вмикається повторно лише за її зниження

Резервуар для воды увлажнителя Cooper&Hunter

Об'єм приміщення, що обслуговується

Поняття об’єму приміщення безпосередньо залежить від того, скільки вологи зволожувач здатний подати за одиницю часу. Як правило, виробники вказують значення об’єму або площі приладу у посібнику з експлуатації. Моделі малої потужності здатні працювати в приміщеннях площею до 20 квадратних метрів, а моделі з максимальною продуктивністю впораються з площею 60-80 квадратних метрів.

Важливо розуміти, що, як правило, при роботі зволожувача, волога поширюється по приміщенню нерівномірно і тому рекомендується по можливості ставити прилад у місцях із природним потоком повітря (наприклад, біля вікна). З певною точністю обсяг приміщення, що обслуговується, можна оцінювати за ємністю резервуара. Наприклад, для приміщення площею 20 квадратних метрів підійде модель об’ємом до 5 літрів, а для 30 квадратних метрів – 6-7 літрів. Якщо висота стель більше 3 метрів, слід вибрати більш потужний прилад з поправкою на об’єм приміщення

Рівень шуму

Так як зволожувач часто застосовують у спальні чи дитячій – рівень шуму має не останнє значення і є одним із ключових параметрів при виборі приладу. Прийнятним можна вважати рівень шуму в 25-30 дБ. В іншому випадку прилад краще не використовувати в приміщеннях з підвищеними вимогами до рівня шуму.

Також слід розуміти, що в міру випаровування вода може перетікати всередині приладу з одного об’єму в інший і створювати чутні булькання, з якими доведеться миритися. Крім того, в деяких моделях є звуковий сигнал про те, що вода в резервуарі закінчується, відключити який часто неможливо. У такому разі доводиться йти на хитрощі, набираючи на ніч повний бак, для того, щоб його гарантовано вистачило до ранку, або взагалі відмовитися від покупки приладу з сигналізацією рівня.

Вбудований гігрометр та гіростат

Більшість сучасних моделей оснащені вбудованим гігрометром і дозволяють настроювати інтенсивність зволоження. Безумовно, точність таких приладів не висока, особливо якщо враховувати їхнє розташування в корпусі зволожувача, поблизу якого вологість зазвичай вища. Проте це корисна функція, що дозволяє точніше контролювати роботу приладу. Основне перевага вбудованого гігрометра – можливість настроїти комфортні значення вологості досвідченим шляхом, незважаючи на помилку в абсолютних значеннях

Тип керування

Доступні кілька типів керування: механічне, цифрове, за допомогою дистанційного пульта та навіть через Wi-Fi. Який із типів керування вибрати, залежить від ваших особистих уподобань. Найсучасніші моделі дозволяють навіть інтегрувати їх у систему розумний будинок

Індикація режимів роботи та підсвічування

У більшості випадків керування зволожувачем зводиться до перевірки поточного значення вологості, його коригування та вибору режиму роботи. Для індикації цих даних може бути використаний як простий діодний індикатор, так і рідкокристалічний дисплей з підсвічуванням. Ми рекомендуємо вивчити це питання перед покупкою приладу, щоб він приносив вам максимум комфорту та задоволення від використання

Зволожувач із гіростатом

Ергономіка

Незважаючи на те, що побутовий зволожувач це досить простий прилад, його конструктивні особливості можуть суттєво вплинути на зручність експлуатації. Слід звертати увагу на зручність заповнення бака для води, довжину шнура живлення, зручність чищення та заміни пом’якшувальних картриджів. Деякі моделі дозволяють доливати воду в ємність, не припиняючи роботу приладу, а деяких потрібно повністю зняти резервуар для наповнення.

Наприклад, ультразвуковий зволожувач Cooper&Hunter CH-3035T Bali сконструйований таким чином, що вода заливається зверху, що зручно у повсякденному використанні. Також важливо мати можливість налаштовувати напрями подачі пари, щоб уникнути утворення крапель на меблів або підлозі поблизу приладу

Приклад ергономіки зволожувача

Витратні матеріали

На жаль, практично всі зволожувачі дуже чутливі до якості води. У разі застосування водопровідної води може виявитися, що вона є занадто жорсткою або навіть містить домішки та забруднення. Для збільшення терміну служби та підвищення якості роботи приладу в ряді моделей передбачена система фільтрації (зазвичай є картридж з іонообмінної смоли). Термін служби таких фільтрів на жаль невеликий і не перевищує кількох місяців, навіть якщо використовується дистильована або кип’ячена вода.

У будь-якому випадку, рекомендуємо по можливості використовувати підготовлену та очищену воду. Це дозволить уникнути нальоту на меблях та всередині зволожувача, а також збільшить термін його служби.

картридж до зволожувача

Ароматизація

Деякі моделі зволожувачів дозволяють додавати у воду спеціальні ароматичні ефірні олії, які можна застосовувати з лікувальною метою. Рекомендуємо обов’язково ознайомитися з інструкцією приладу, перш ніж використовувати олії, тому що в деяких випадках це може вивести його з ладу. Слід пам’ятати, що більшість ультразвукових зволожувачів не призначені для ароматерапії.

Висновки

Як правило, для вирішення більшості побутових завдань буде достатньо простого ультразвукового зволожувача, який потрібно правильно підібрати під об’єм приміщення. У випадку якщо у вас специфічне завдання, наприклад зволоження оранжереї або зимового саду, зверніть увагу на парові моделі.

Вибираючи моделі для спальні чи дитячої, обов’язково зверніть увагу на рівень шуму. Не останню роль відіграє об’єм резервуара для води, тому що ним визначається тривалість безперервної роботи і вам не доведеться часто доливати рідину.

Пульт дистанційного керування та дисплей будуть приємним бонусом і додають зручності, але не впливають на виконання приладом його основного завдання. У той самий час відсутність гиростата може завдати значних незручностей під час експлуатації. Також звертайте увагу на вартість витратних матеріалів та частоту їх заміни.

Якщо у вас залишилися сумніви – уважно вивчіть відгуки про ту чи іншу модель або проконсультуйтеся у продавця

Як вибрати зволожувач повітря? - Доктор Комаровський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *