Інфо

Які типи кондиціонерів бувають?

Типы кондиционеров Cooper&Hunter

У процесі вибору кондиціонера, звичайний покупець часто стикається з величезним обсягом нової інформації та цілою низкою незнайомих термінів та визначень. Як зробити правильний вибір кондиціонера і реалізувати грамотне технічне рішення?

Найнадійніше – звернутися до професіоналів, які зможуть допомогти правильно підібрати тип кондиціонера, його характеристики та врахувати всі нюанси монтажу. Але для того, щоб мати уявлення, можна спробувати розібратися в базових питаннях самому.

Які типи кондиціонерів бувають?

Всі кондиціонери умовно поділяють на побутові кондиціонери та промислові (іноді прийнято говорити – напівпромислові, в силу специфіки застосування моделей комерційних кондиціонерів малої потужності в побутових цілях).

Такий умовний поділ пов’язаний не з конструктивним виконанням, а з областю застосування. До побутових кондиціонерів зазвичай відносять моделі продуктивністю до 7 кВт, які зазвичай використовуються для охолодження приміщень до 80 м². Відповідно, до напівпромислових та промислових відносять моделі, розраховані на площу 100 м² і більше. До промислових кондиціонерів також відносяться мультизональні системи, призначені для охолодження приміщень із сумарною площею в кілька тисяч квадратних метрів і навіть цілих будівель.

Фактично, напівпромислові кондиціонери є проміжним класом між побутовими системами і понад потужним обладнанням і як правило обмежуються потужністю 16-20 кВт. Такі системи можна використовувати як для комерційної експлуатації в офісах, магазинах, на підприємствах, так і в побутових умовах – котеджах та багатокімнатних квартирах.

Більш зрозуміла рядовому користувачеві класифікація кондиціонерів – за типом конструктивного виконання – ділить кондиціонери на два класи: моноблочные виконані у вигляді одного блоку і спліт-системи, конструктивно виконані у вигляді двох і більше блоків.

Моноблочні кондиціонери

Віконні кондиціонери

Через дешевизну конструкції і простоту монтажу, цей тип кондиціонерів був донедавна одним з найпоширеніших у світі. Віконні кондиціонери досі залишаються найпопулярнішими моделями в США. Монтаж віконного кондиціонера здійснюється зазвичай у віконний отвір або тонку стіну. Потужність таких моделей невелика – від 1,5 до 6,0 квт. Найбюджетніші моделі здатні працювати тільки в режимі охолодження, а дорожчі – крім роботи на обігрів можуть навіть оснащуватися пультом дистанційного керування.

Недоліки віконних кондиціонерів пов’язані з особливостями конструкції: це обмежений вибір місць для монтажу – тільки на зовнішню стіну або у віконний отвір і підвищений рівень шуму, пов’язаний з тим, що компресор знаходиться, можна сказати в приміщенні. Крім того, корпус віконного кондиціонера стає містком холоду в зимовий час та сприяє збільшенню тепловтрат приміщення. Основні переваги віконних кондиціонерів – надійність, простий монтаж та низька вартість, що дозволяє їм продовжувати займати друге місце у світі з продажу вже багато років.

Пример установки оконного кондиционера

Мобільні кондиціонери

Мобільний кондиціонер – єдиний тип, який не потребує спеціальних навичок монтажу. У процесі установки достатньо вивести у вікно або дверний отвір гнучкий повітропровід, яким з кондиціонера видаляється гаряче повітря. Деякі моделі мають два повітроводи: по одному видаляється гаряче відпрацьоване повітря, а по другому на теплообмінник примусово подається повітря з вулиці.

Варіант з двома повітроводами кращий, оскільки у випадку з одним повітроводом, на місце виведеного на вулицю повітря через двері і щілини надходить тепле повітря з вулиці, яке теж необхідно охолоджувати, що знижує ефективність кондиціонера. Так як зазвичай повітропроводи мають обмежену довжину, такі кондиціонери встановлюють максимально близько до вікна. Збільшувати довжину шланга не слід, оскільки це призведе до підвищеного опору та зменшення витрати повітря через теплообмінник, що у свою чергу знизить потужність та ресурс кондиціонера.

ch-m09k6s-3

Недоліками мобільних кондиціонерів є відносно висока вартість (порівняна з вартістю бюджетної спліт-системи) та високий рівень шуму у приміщенні. Тим не менш, завдяки тому, що вони не вимагають послуг монтажних бригад та втручання в конструкцію приміщення, вони знаходять своїх покупців та застосовуються в орендній нерухомості та торгових павільйонах.

Як і при роботі будь-якого кондиціонера, у мобільному кондиціонері утворюється конденсат, який необхідно періодично зливати, що завдає деяких незручностей. Правда, сучасні моделі можуть мати функцію видалення конденсату, реалізовану за рахунок того, що волога стікає в спеціальний бак і випаровується за рахунок нагріву від компресора.

Враховуючи всі недоліки мобільних кондиціонерів, їх можна рекомендувати до використання тільки там, де немає можливості або недоцільно встановлювати спліт-систему: у торгових павільйонах, на дачі, у тимчасовому житлі або в квартирі, що орендується.

Спліт-системи

Кондиціонери спліт-системи отримали свою назву завдяки англійському слову split – роздільний. Незважаючи на те, що в загальноприйнятій класифікації до спліт-систем відносять всі типи кондиціонерів, що складаються з двох і більше блоків, включаючи касетні кондиціонери, канальні кондиціонери, підлогово-стельові, консольні і т.д. У нас на ринку спліт-системою прийнято називати побутові кондиціонери із настінним внутрішнім блоком.

Насправді багато варіантів назви кондиціонера є синонімами. Щодо кондиціонерів однаково правильно говорити: “канальний кондиціонер” або “спліт-система канального типу” або “кондиціонер канального типу”. У будь-якому випадку, спліт-система розділена на два блоки – внутрішній та зовнішній, які з’єднані між собою фреоновими магістралями для забезпечення циркуляції холодоагенту та міжблочним кабелем, яким передаються електроживлення та керуючі сигнали. Така конструкція надає досить велику свободу у виборі місця для монтажу внутрішнього та зовнішнього блоків, яке обмежується лише максимальною допустимою довжиною магістралі та максимальним перепадом висот. Ще однією перевагою поділу внутрішнього та зовнішнього блоків є те, що найбільш галаслива частина, включаючи компресор – винесена назовні, а відносно тихий внутрішній блок можна розташувати практично в будь-якому зручному місці квартири чи офісу.

Практично всі сучасні спліт-системи настінного типу мають досить серйозний функціонал і оснащуються пультом дистанційного керування з рідкокристалічним дисплеєм з підсвічуванням і індикацією дати і часу. З пульта можна регулювати напрямок і силу повітряного потоку, встановлювати час вмикання та вимикання кондиціонера та багато іншого.

Спліт-система настінного типу передбачає потужну систему фільтрації, включаючи фільтри грубої та тонкої очистки, а також додаткові фільтри проти тютюнового диму, неприємних запахів і навіть ультрафіолетовий випромінювач для боротьби з вірусами та бактеріями. В останні роки все більше моделей підтримує повноцінне керування по Wi-Fi та голосове керування.

Для кожного з типів приміщень найкраще підійде внутрішній блок певного типу. Настінні спліт-системи найчастіше використовують у квартирах чи офісах невеликої площі. У приміщеннях складної форми чи великого обсягу зазвичай використовують внутрішні блоки канального чи касетного типу. У торгових залах магазинів часто застосовують внутрішні блоки підлоги, а в приміщеннях з великою висотою стель і складною архітектурою (холи готелів і аеропортів, зали ресторанів) – можуть застосовуватися колонні кондиціонери.

Важливо розуміти, що в стінних та колонних внутрішніх блоках, як правило, не передбачено підмішування повітря з вулиці. У той же час, касетні та канальні внутрішні блоки зазвичай допускають до 30% свіжого повітря.

Якщо декілька внутрішніх блоків підключено до одного зовнішнього (як правило до шести), то таку систему називають мульти-спліт системою. При такому підключенні від кожного внутрішнього блоку до зовнішнього йде окрема магістраль, по якій циркулює холодоагент і вимкнення одного або кількох блоків не має ніякого впливу на роботу системи в цілому.

Плюси:

    • Широкий асортимент та відносно невисока вартість
    • Велика кількість функцій та ступенів фільтрації
    • Простота монтажу

Мінуси:

    • Максимальна потужність – 7-10 кВт
    • Неможливість прихованого монтажу
    • Відсутня підмішування свіжого повітря

Настінний кондиціонер (спліт-система)

Настінний внутрішній блок є найбільш поширеним і численним типом спліт-систем завдяки зручності монтажу (як на етапі ремонту, так і після нього), малим габаритам, відносно невисокій вартості та широким функціональним можливостям. Такий кондиціонер можна встановити у приміщенні практично будь-якого призначення – невеликому офісі, квартирі, магазині.

Діапазон потужностей настінних спліт-систем дозволяє обслуговувати приміщення площею від 15 до 100 м², що перекриває величезну кількість завдань. Монтаж внутрішнього настінного блоку зазвичай здійснюють у верхній частині стіни, а зовнішній блок – під вікном. Довжина магістралі зазвичай становить від 3 до 7 метрів, але в разі потреби може бути збільшена до 25 і більше м², залежно від моделі.

Окремо слід зазначити, що у багатьох виробників є промислові спліт-системи настінного типу, які як правило використовуються в приміщеннях спеціального призначення, наприклад серверних і мають підвищений ресурс, надійність і здатні працювати на довжинах магістралей, що перевищують можливості побутових спліт-систем.

CH-S07XP9

Плюси:

    • Широкий асортимент та відносно невисока вартість
    • Велика кількість функцій та ступенів фільтрації

Мінуси:

    • Максимальна потужність – 7-10 кВт
    • Неможливість прихованого монтажу
    • Відсутня підмішування свіжого повітря

Канальний кондиціонер

Канальні кондиціонери працюють, переміщуючи повітря системою воздуховодов-каналов – звідси і назва. Канальні внутрішні блоки монтують за підвісною стелею, яка повністю приховує і сам блок, і систему повітроводів, залишаючи на увазі лише невеликі декоративні ґрати. Така конструкція дозволяє одному внутрішньому блоку обслуговувати відразу кілька приміщень, що часто використовують при кондиціонуванні квартир великої площі чи офісних приміщень.

Потужність канальних кондиціонерів зазвичай становить від 5 до 25 кВт, хоча у багатьох виробників зустрічаються моделі потужністю 2,5-3,5 кВт, які можна застосовувати для невеликих кімнат, наприклад, у готельних номерах. Однією з важливих переваг канальних спліт-систем є можливість подачі свіжого повітря з вулиці, що дозволяє використовувати їх для повноцінної вентиляції приміщень, що обслуговуються.

Використання канального кондиціонера дозволяє одним блоком вирішити завдання та вентиляції та кондиціювання невеликого офісу, котеджу чи квартири. При використанні такого рішення слід подбати про правильний розрахунок повітрообміну, протяжності повітроводів та статичного тиску. При підмішуванні свіжого повітря в зимовий час, як правило, потрібно реалізовувати його підігрів з використанням водяного або електричного калорифера. Ще однією з особливостей канальних кондиціонерів є складність роздільного регулювання температури у різних приміщеннях. Щоб вирішити це завдання, в повітропроводи встановлюються повітряні заслінки з електричними приводами, а в приміщеннях встановлюють термостати. Якщо у всіх приміщеннях планується підтримувати однакову температуру – без заслінок і термостатів можна обійтися, не ускладнюючи систему.

ch-ids160prk-ch-iu160rm

Плюси:

    • Прихований монтаж без шкоди дизайну приміщень
    • Можливість підмішування свіжого повітря
    • Може обслуговувати декілька приміщень

Мінуси:

    • Складність монтажу
    • Вимагає наявності підвісної стелі для приховання системи повітроводів

Касетний кондиціонер

Касетні кондиціонери, припускають встановлення в підвісну стелю, хоча в деяких винятках можуть бути змонтовані без нього. Кассетный кондиционер выполнен таким образом, что он забирает воздух из помещения через воздухозаборную решетку, расположенную в центре его декоративной панели, а подает равномерно, в четыре стороны через систему жалюзи, позволяющих корректировать направление потока. Як правило, розміри декоративної панелі касетного кондиціонера відповідають розміру комірки декоративної підвісної стелі 600х600, що спрощує монтаж.

Касетні кондиціонери часто знаходять своє застосування в офісах, торгових залах магазинів та у будь-яких типах приміщень, де важливо розподілити потік повітря рівномірно на всі боки. Як і канальні кондиціонери, більшість касетних блоків підтримують підмішування свіжого повітря з вулиці в діапазоні 20-30% від загальної витрати повітря, що дозволяє використовувати їх для вентиляції. Багато сучасних моделей оснащені дистанційними пультами керування та датчиками присутності, що дозволяє відводити потік від людей або автоматично перемикатися в режим енергозбереження у разі їх відсутності.

Діапазон потужностей касетних кондиціонерів зазвичай становить від 5 до 16 кВт, що дозволяє замінити одним касетним блоком кілька настінних меншої потужності.

Кассетный кондиционер Cooper & Hunter CH-IС36NK4/CH-IU36NK4

Плюси:

    • Прихований монтаж без шкоди дизайну приміщень
    • Можливість підмішування свіжого повітря
    • Можливість обслуговування великих приміщень
    • Подача повітря у 4 сторони

Мінуси:

    • Складність монтажу
    • Вимагає наявності підвісної стелі для приховання системи повітроводів

Підлогово-стельовий кондиціонер

Цей тип кондиціонерів нагадує настінний блок, але відрізняється ширшим діапазоном потужностей – до 16 кВт. Завдяки конструкції внутрішнього блоку кондиціонери цього типу можуть бути змонтовані як горизонтально під стелею, так і вертикально біля стіни на рівні підлоги. У першому випадку потік повітря розподіляється вздовж стелі, а в другому вертикально вгору, вздовж стіни, що дозволяє уникнути попадання потоку холодного повітря на людей. Такі блоки зазвичай застосовують у приміщеннях, де встановлення внутрішніх блоків іншого типу не доцільне з будь-яких причин.

Напольно-потолочній кондиционер Cooper&Hunter

Плюси:

    • Можливість горизонтального монтажу вздовж стелі або вертикального біля стіни

Мінуси:

    • Неможливий прихований монтаж
    • Відсутність підмішування свіжого повітря

Колонний кондиціонер

Колонний (підлоговий чи шафний) кондиціонер використовується там, де потрібна висока потужність охолодження та відсутні жорсткі вимоги до дизайну приміщення. Такі внутрішні блоки мають велику вагу та габарити, візуально нагадують шафу або холодильник і встановлюються на підлозі. Найчастіше використовуються у технологічних приміщеннях, (наприклад серверних чи складах) або у приміщеннях великого обсягу (наприклад зали очікування аеропортів чи вокзалів)

Плюси:

    • Простота встановлення
    • Висока продуктивність

Мінуси:

    • Дизайн внутрішнього блоку
    • Відсутність підмішування свіжого повітря
    • Сильний потік повітря поблизу кондиціонера
Колонный кондиционер Cooper&Hunter

Мульти-спліт системи

Мультиспліт система кондиціювання – це подальший розвиток спліт-систем, завдяки якому можна уникнути великої кількості зовнішніх блоків підключивши всі внутрішні до одного. Як правило, один зовнішній блок здатний обслуговувати від 2 до 8 внутрішніх блоків різного типу: настінні, канальні, касетні, підлогово-стельові і т.д.. До кожного внутрішнього блоку підводиться окрема фреонова магістраль, живлення та кабелі, що управляють, від зовнішнього блоку.

Потужність зовнішнього блоку підбирається таким чином, щоб її вистачало для роботи всіх внутрішніх блоків. Іноді, сумарна потужність зовнішнього блоку може бути меншою від сумарної потужності всіх внутрішніх. Таку схему використовують коли точно відомо, що не виникне ситуації, коли всі внутрішні блоки одночасно працюють на максимальній продуктивності (наприклад, частина приміщень орієнтована на захід, а інша – на схід тощо). Застосування мульти-спліт систем дозволяє задовольнити високі вимоги до зовнішнього дизайну будівель, особливо в будинках, де місця встановлення та кількість зовнішніх блоків регламентовано владою чи забудовником.

Простота проектування та монтажу мульти-спліт систем практично не відрізняється від спліт-систем, що сприяє їх популярності. Великим плюсом таких систем є створення мікроклімату в усьому приміщенні, при збереженні можливості роздільного регулювання температури в кожному приміщенні автономно.

Плюси:

    • Можливість підключення до 8 внутрішніх блоків до одного зовнішнього
    • Широкий вибір внутрішніх блоків
    • Можливість роздільного керування внутрішніми блоками
    • Один зовнішній блок простіше обслуговувати ніж декілька
    • Менший вплив на дизайн фасаду будівлі

Мінуси:

    • Проектування та монтаж складніше ніж у спліт-систем
    • Вища вартість, ніж у спліт-систем

Окрім згаданих вище типів кондиціонерів, існує велика кількість специфічного обладнання, що залишилося поза рамками цієї статті. Это кондиционеры для винных погребов, центральные кондиционеры, руфтопы, мультизональные системы кондиционирования и т.д. Все це обладнання вимагає глибоких спеціальних знань як на етапі проектування, так і на етапі монтажу та проведення пуско-налагоджувальних робіт та буде розглянуто у майбутніх статтях

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *